Världen blir mindre

När man bor och har bott utomlands under många år är det viktigt att hålla kontakten med familj och vänner hemma och  kompisar i andra länder som man lärt känna genom åren. Men även när man jobbar mot folk i andra länder är bra kommunikation a och o.

Förr ägnade man betydligt mer tid åt mailande om ditten och datten. Men också en del vanliga brev då långt ifrån alla hade e-post.

I slutet av 90-talet blev ICQ populärt. Det var roligt att börja använda den nya tekniken och chatta med hela världen i realtid. Även fast det egentligen var ganska få som använde programmet.

Sen i början av 00-talet när det stora uppkopplade massan skaffade sig en (hot)mail blev MSN en del av ens vardag. Även fast jag tyckte det var lite barnsligt, men det funka för att hålla sig uppdaterad om vad som hände i vänskapskretsen.

Bättre blev det runt 2005 när jag började använda Skype som hade en mer seriösare framtoning. Framförallt jobbmässigt då man kunde ha ordentliga videosamtal på ett enkelt sätt.

Runt den här tiden började även flera internationella sociala medier som WAYN, Myspace och Hi5 bli populära. Fast det blev aldrig riktigt min grej. Hi5 var förresten fortfarande riktigt stort i Thailand fram till bara något år sedan.

I slutet av 2007 skaffade man sig ett konto på facebook som snabbt hade blivit stort. Den kändes roligare och mer användarvänlig en föregångarna. Kul att kolla vad gamla klasspolare och andra hade för sig nuförtiden. Facebook dominerar ju idag de sociala medierna på nätet och den går väl snart om google som värdens mest besökta sida. Tror communityn kommer växa ytterligare då fler i utvecklingsländer och i den äldre generationen upptäcker  sidan. Men vem vet – trender på internet kan svänga snabbt.

För mig krympte värden ytterligare när jag började använda iPhone ordentligt för nått år sedan. Med program som Viber kan man ringa gratis till andra Viberanslutna smartphones över hela värden. Även Skype appen är bra. På fredagskvällen när jag sitter på en uteservering i Bangkok kan jag ha ett videosamtal med en polare som sitter på ett dito i Stockholm 1000 mil bort. I WhatsApp kan man blixtsnabbt få uppdateringar och bilder från folk runt om i värden. Ett axplock från helgen: Spring break i Miami, party i Chiang Mai, vårsol i Stockholm, Grand Prix i KL och fortfarande snö kvar i norrland..

Dock har tekniken med internet i telefonen och IP-telefoni fortfarande en bit kvar att utvecklas. 3G i Thailand är ju en sorglig historia och även i länder som Sverige, där det funnits länge, är inte alltid täckningen den bästa. Om några år då flera länder fått ordentligt 4G är väl inte HD-videosamtal och IP-telefoni med kristallklart ljud en raritet längre.

Hur som helst: trots all ny teknik så finns det inget som slår ett möte ansikte mot ansikte. Glöm aldrig det!

This entry was posted in Bangkok allmänt and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Världen blir mindre

 1. Ana-Marija Spajic says:

  Hej,

  Skulle ni vara intresserade av att publicera en researtikel på er blogg? Artikeln är välskriven och informativ och inehåller en länk som går till expedia.se sista minuten resor. Jag tänkte det skulle kan vara intressant för era läsare nu när våren närmar sig.

  Hör av er om ni är intresserade eller skulle vilja läsa artikeln innan ni bestämmer er.

  Mvh

  Ana-Marija Spajic
  SEO

 2. bangkokinfo says:

  Hej,

  Beror på vad den handlar om. Normalt sett handlar bloggen bara om Bangkok.
  Men du är välkommen att skicka en den via mail. info@bangkokinfo.se

  Ha det!

Leave a Reply