Ya Ba

Ya Ba – den galna drogen.

Det hålls val i Burma senare i år och landets rebellgrupper rustar för strid mot den styrande juntan som gör allt för att ta kontrollen över dem innan valet. Det leder till att produktionen av droger i området ökar för att rebellerna, främst WA State Army, ska ha råd att köpa nya vapen. Vilket i sin tur leder till att Thailand har svämmats över med droger i år.

I årtionden har Burmas rebellgrupper finansierat sin kamp mot juntan genom framställning och smuggling av droger. Förr producerade man främst heroin av vallmoplantan som odlades i bergstrakterna. Men på senare år har man gått över mer till olika amfetamin- och metaamfetaminpreparat.  De är både billigare och lättare att producera och smuggla.

Det vanligaste amfetaminpreparatet är ett litet, oftast rött, piller som på thai kallas ya ba – galen drog. De smugglas oftast över gränsen av minoritetsgrupper som bor i området och har god lokalkännedom. En enda kurir kan vandra över gränsen i djungeln med fler än 100 000 piller med sig i packningen.

I år har man gjort flera rekordbeslag över hela Thailand och ya ba missbruket ökar igen. Under årets sex första månader har redan 5 miljoner piller beslagtagits mot 1,2 miljoner under hela 2009.

År 2003 deklarerade den förre premiärministern Taksin Shinawatra krig mot droger och i synnerhet ya ba. Över 2 500 personer dödades under ”krigets” första tre månader och aktionen fick hård internationell kritik. Men det ledde också till att missbruket sjönk kraftigt och priset på drogen gick upp.

Idag ligger gatupriset på ya ba mellan 100 – 300 baht och straffen är generellt sett hårdare än mot andra droger.

Ya ba är främst ett problem bland de lägre samhällsklasserna på landsbygden och i Bangkoks kåkstäder. Vissa yrkesgrupper som långtradarchaufförer och byggnadsarbetare tar drogen för att kunna jobba hårt och länge. Även unga studenter hör till användarna.

I Bangkok har länge stadsdelen Klong Toey varit ett centrum för ya ba handeln. Där finns både stadens största hamn och största slumområde.  Drogerna anländer till hamnen med båtar norrifrån för vidare distribuering över staden och landet. Både storgrossisterna och många missbrukare finns i området.

Det är ganska ovanligt att turister och västerlänningar kommer i kontakt med ya ba, om man inte själv söker upp drogen. Men fall finns. Hörde förra veckan om en svensk tjej som fastnat i ett missbruk genom sin Thailändska pojkvän.

Även andra amfetamindroger som ya ice har orsakat stora problem i Thailand på senare år och för några veckor sedan arresterades en svensk som hade ett helt laboratorium hemma i huset utanför Rayong. Vad som händer med honom får vi se.

Återkommer senare med inlägg om ya ice och andra droger i Thailand.

This entry was posted in Bangkok allmänt and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Ya Ba

 1. Susanna says:

  Galenpillret användes alla gånger vid Rödskjortornas Rally – annars hade de aldrig orkat. Bra ämne/mvh Susanna

 2. Nicky says:

  En blogg precis i min smak! ;) :) Jag kommer definitivt att återvända många gånger!

  Fina bilder och många bra tips! Keep up the good work! :) XX Nicky

 3. bangkokinfo says:

  Susanna,
  Jag kan omöjligt veta vad de gick på, men du har säkert rätt. Lite piller och lite deg från fyrkantsansiktet med medborgarskap i Montenegro kan nog få en delar tokar att ställa till med galenskaper.

  Nicky,

  tack för den kommentaren. Det uppskattas. Ska komma med många nya fina tips och rapporter löpande.

  MVH// BANGKOKINFO

 4. Mkt trevlig blogg måste jag säga. Behöver läsa in mig på bkk lite då jag mest spenderar tid i de södra delarna :)
  Blir bara förvånade när du skriver att det är ovanligt att turister kommer i kontakt med drogen. I södra thailand kryllar det av turister som studsar rundor på drogen ya ba. Känns mer som regel än undantag numera. Jag har fått avsluta en och annan bekantskap pga detta. ( vill och vågar inte befatta mig med folk som använder kemiska droger, särskillt inte i thailand).
  Känns nästan som om folk planerar in en yaba-charter till thailand nuförtiden. Tråkigt som sjutton.
  Åter igen, tack för en trevlig blogg.

 5. bangkokinfo says:

  Hej Karoline,

  Syftade mest på Bangkok då det är ganska ovanligt att tursiter och bosatta västerlänningar kommer i kontakt med ya ba här. Men kan tänka mig att det förkommer ute på öarna i söder. Däremot är andra droger som kokain och ecstazy vanligare här. Du gör klokt i att hålla dig borta från folk som sysslar med droger då straffen är hårda och rättsväsendet inte är pålitligt alla gånger. Även om man inte tar något själv men umgås med andra som gör det kan man råka illa ut.

  Tack för den positiva responsen och ha en fortsatt trevlig söndag!

 6. Pingback: Lugn helg |

Leave a Reply