World Car-Free Day?

World Car-Free Day observeras av många städer i världen den 22 september. Man vill påminna folk om att vi inte ska behöva acceptera ett bildominerande samhälle.

Detta år firades denna dag i Bangkok idag den 23 september. The Thai Cycling for Health Association fixade en speciell cykeltur. I morse var de således tusentals cyklar ute på de relativt sett bilfria gatorna, men redan vid lunch var det lika mycket trafik som alla söndagar.

Det var kul att se unga som gamla trampa runt på gatorna. Och nu planeras det för cyklar för uthyrning på liknade sätt som finns i Stockholm och många andra europeiska städer. 50 cykelställ och sammanlagt 300 cyklar. Vi får se hur det blir med det.

Trafiken blir bara värre och värre. Bara i år har det registrerats nästan 600 000 nya (!) bilar i Bangkok. Helt galet. Men med den dåliga kollektivtrafiken så kan man ju förstå en del av de som köper bil. Men det är förstås en statusgrej att köpa en ny bil också.

This entry was posted in Aktiviteter, Bangkok allmänt and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to World Car-Free Day?

 1. Susanna says:

  Kollektivtrafiken är fantastisk, har du missat den. Busslinjer över hela stan tycker jag! Taxi är överskattat och jag börjar rata maffiataxin alltmer. Testa buss-systemet som omväxling!
  Med vänlig hälsning, Susanna

  • bangkokinfo says:

   Susanna. Åker buss, taxi, BTS, MRT, BRT, klongbåt, mc-taxi ofta. Dock är väl kollektivtrafiken väldigt undermåligt för att vara en sån stor stad? Tänk Hong Kong och andra stora städer, där man kan färdas med olika färdmedel på ETT kort, och där systemet på något sätt passar in i varandra.

   Tänk om det fanns fler utvecklade dedikerade bussfiler som i Sverige (till exempel), så man visste att det gick snabbt att åka buss.

   Vägra taximaffian. Dock så funkar det ju bättre att få en taxi nu när de ny reglerna införts och chaffisen inte får nobba en körning.

   Och visst, det är många grejor på gång när det gäller kollektivtrafiken, men det tar tid tyvärr.
   mvh/Bangkokinfo

Leave a Reply