Skolelever klädde ut sig till Nazister

Nyheten är från tidigare i veckan men eftersom den nu även har uppmärksammats i svensk press och involverat den svenska ambassaden bloggar jag om det nu.

På privatskolan Sacred Heart Preparatory School i Chiang Mai hade eleverna valt att klä ut sig till nazister på sin årliga parad under en sportdag.

Man marscherade i naziuniformer kompletta med svastika och tillhörande leksaksvapen i plast. Även vissa föräldrar som var åskådare hade klätt ut sig i 30-tals kläder.

Efter att den judiska organisationen Simon Wiesental Centre fick höra om det hela så har protesterna haglat in från stora delar av värden. Flera ambassadörer, bland annat den svenska, har ringt upp skolledningen och protesterat.

Tycker det var idiotiskt och osmakligt att klä ut sig till nazister men man bör ha i åtanke att medvetenheten om nazisternas illdåd under andra världskriget är väldigt liten i Thailand.

I vissa t-shirt affärer säljer man plagg med svastikan som motiv. Fast thaiare som köper dessa gör det inte av ideologiska skäl utan mer som att exempelvis ungdomar i väst springer runt i tröjor med kommuniststjärnor på.

Thailand är heller inte ensamt om att ha osmakliga motiv på saker och ting. I Sverige anordnade nyligen ett hotell “Lenins barnhörna” på bokmässan i Göteborg utan att någon reagerade nämnvärt. Lenin var liksom Hitler en diktator med miljontals liv på sitt samvete.

Bild från Bangkok Post:

This entry was posted in Bangkok allmänt and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Skolelever klädde ut sig till Nazister

 1. Av alla onda/goda, läror och händelser.. Så finns det nästa lika många, som tycker att
  det trotts allt – inte var så ont/gott (bra/dåligt)..

  Ja, jag menar t.ex… Att de är få Japaner, som tycker a-bomberna dom fick över sig,
  inte var så trevliga.. Eller då någon flög in i de två tornen.. Gjorde helt fel!
  Herr Hitler och hans mannar – kan säkert väcka många fina minnen med sina ini-former.. Där borta i norr..

  Kärleksfullt.. “En vän”

 2. bangkokinfo says:

  Ja man kanske borde ha lite mer distans till historien och även kunna skämta om allvarliga saker utan att folk ropar på förbud.. Svår fråga faktiskt..

  Tycker hur som helt att det ofta råder dubbelmoral i Sverige. Nazismen bör ju fördömas men man är inte alls lika nogräknad med kommunismen.. Exempelvis forum för levande historia, som svenska ambassadören föreslog att skolungdomarna i cm skulle lära av om andra världskriget, skulle ju även göra en grundlig utredning om kommunismens illdåd. Men det blev inget av då vissa svenska politiker motsatte sig det..

Leave a Reply