Säkerheten på MBK

Mahboonkrong Center, känt som MBK, är ett av de mest berömda shoppingcentrumen i Bangkok. Der öppnade 1984 och har inte förändrats mycket genom åren, med undantag för ett antal renoveringar. Idag har MBK några butiker och stånd och över 100000 besökare går genom dörrarna varje dag. Undvik söndag om du kan. Det är helt packat med folk. MBK är ett måste för alla lokala och utländska besökare till Bangkok.

Vad som är lite lustigt eller läskigt är säkerheten. Alla besökare som kommer via någon av de stora officiella ingångarna måste gå genom en metalldetektor (liknande dem på en flygplats). Dessa sattes upp för några år sedan. Fine, jag kan se hur de tänker på det. Det har varit strul i Bangkok och på nyårsafton för några år smällde ett tiotal bomber.

Men varje person som på något sätt vill skada en butik eller besökarna behöver bara gå igenom McDonalds, Starbucks, det tyska bageri eller kamerabutiken på gatuplan till exempel. Dessa affärer och några fler har entréer inifrån centrumet liksom från utsidan utan någon säkerhetskontroll. Så att alla som vill skada MBK kan bara gå igenom McDonalds eller någon annan affär. Eller bara gå igenom parkeringshuset för den delen.

Så är det verkligen genomtänkt när det gäller säkerheten? Man genomsöker ett antal personer för att det ska se bra ut, men utan egentlig anledning, eftersom jag tror att en eventuell ”bad guy” också listat ut de små smarta vägarna in MBK.

Och ja, denna typ av säkerhet för att de ska se bra ut gäller även på Paragon, och flera andra ställen.

This entry was posted in Shopping and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply