Rödtröjorna tillbaka

I lördags intog återigen rödtröjorna centrala Bangkok med anledning av 2-årsdagen av deras belägring som fick ett abrupt slut 2010 när militären gick in på bred front. Samma dag tände man eld på ett antal byggnader och köpcentrum som fick omfattande skador.

Tiotusentals rödtröjor hade samlats i Ratchaprasongkorsningen utanför Central World, som var det varuhus som skadades värst under bränderna. Känns som det inte var allt för länge sen som den värst drabbade delen, Zen, öppnade igen efter en omfattande sanering och renovering. Det tog nästan två år att återställa. Antar att koncernen som äger stället inte är allt för glada nu åt de nya protesterna.

Förra gången dog 91 personer, nu gick det betydligt lugnare till men man får verkligen hoppas att nya oroligheter inte blossar upp igen. Dock manade Thaksin till lugn och eftertanke när han talade till sina supportrar via videolänk. En av de som dödades 2010 var den italienska journalisten Fabio Polenghi vars fall nu ska tas upp i rätten den 23 juni. De flesta rödtröjorna verkade vara på ett glatt humör och precis som tidigare gånger var allt mycket välorganiserat. Mat och dryck delades ut till hungriga demonstranter.

Det har varit mycket snack senaste veckan om sexskandalen som skakat armén. Ett tre år gammalt videoklipp har kommit fram som visar sex soldater som tillsammans har sex med en kvinna på en militärförläggning. General Prayuth Chan-ocha försökte först släta över händelsen och ifrågasätta kvinnan men medgav samtidigt att soldaterna inte var några gentlemän direkt och de är nu avstängda tillsvidare. Sen har det framkommit att kvinnan i fråga var autistisk och flera kvinnorättsgrupper har ställt sig på hennes sida och kräver en grundligare utredning som nu militären lovat att genomföra. Man söker även efter de som spridit filmen på internet.

Även andra bilder, av tre soldater som har sex med en kvinna, har läckt ut på nätet. I det fallet skyller man på kvinnans man som uppmanade henne att ha sex med soldaterna så han kunde filma allt i syfte att skada armén som det heter.

Minns för några år sedan i samband med oroligheterna nere i södern, att soldater som haft sex med lokala muslimska tjejer i vissa fall blev halshuggna av ortsborna.

Flera utländska ligor har på senaste tiden härjat i Thailand. I Phuket har man gripit ett gäng av olika nationaliteter som stulit juveler ur en bil till ett värde av 30 miljoner baht. Hur man nu kan lämna det i bilen. Man har även gripit en gäng Colombianer som gjort inbrott i exklusiva hus och lägenheter i Phuket, Bangkok och Pattaya. Föremål för runt 20 miljoner baht har beslagtagits av polisen.

Har själv ofta tänkt på hur dålig säkerheten är med kontanthantering och för inbrott i ett land med så stora inkomstskillnader som Thailand. Mc-killar anländer till växlingskontoren med väskor fulla med flera hundra tusen. Guldsmeder utan larm och vakter. Låsen på dörrar och annat är oftast ett skämt. Kanske inte så konstigt att kriminella ligor dras hit?

Mycket elände i bloggen idag. Det får handla om roligare saker nästa gång.

Bangkok – never a dull moment!

This entry was posted in Bangkok allmänt and tagged . Bookmark the permalink.

7 Responses to Rödtröjorna tillbaka

 1. DD says:

  Broder!
  Ja – det är avgjort trevligare med bilder på läckra mackor – än den färg glada mobben!
  Birger Jarl han löste ju problemen med att skilja huvudet från kroppen, på sina antagonister.. Samma har man gjort mot maffian i USA – inte huvud bort.. Utan evig tid på spjället.. Mot opium hålorna i Hong Kong – var det faktiskt Birgers idé – som blev den bärande lösningen… Man hängde upp huvudena i “gubbarnas” fläta, vid ingången till hålan.. Otroligt effektivt! (Påstås det varit..)..

  Annars är det fint! Solen skiner över familjens vackra trädgård – vintern är besegrad! De passar väl inte, att skriva om Kärleksbudskapet – direkt.. Både Gud och jag kan ju te oss lite akterseglade..

  På min högtidsdag här färdleden – fick jag riktig skumpa, oxfilé med anklever – perfekt rödvin.. otroliga välkomst drinkar! Dessert… – Caramel Crème Brulee! Och innan hemfärd (från min dotters hus) – Irish coffee!

  De Ni!

  DD+

 2. bangkokinfo says:

  Tjena DD,

  Ja i Thailand kan man ju också ta i med hårdhandskarna om det behövs, men ibland måste man använda förnuftet också för att uppnå bästa resultat..

  Trevligt med rapport från somrigt Sverige. Du som verkar vara så aktiv på nätet kanske skulle starta en egen blogg och dela med dig av din vardag?

  Mvh Bangkokinfo

 3. DD says:

  Bror!
  Tack för svar! Trevligt!
  Vad det gäller hårdhandskarna, verkar våld stå överst på agendan.. Jag tror inte på det – men vi som tvivlar.. är ju i verkligheten få.. MEN kanske har “rätt”..

  Jo – vi bor i ett paradis! Och vi njuter av den enormt fina trädgården vi har.. Den har vuxit fritt i mer än trettio år! Helt fritt.. Det enda vi tillför – är frön från ängsblommor..

  Efter som jag ömsom är full – eller psykotisk.. Behöver jag ingen egen blogg! Din och ett par till (andras) – får bli mitt forum..

  Då jag läser dina texter – ser på “dina” bilder.. Hörs en vänlig röst i mitt huvud – och bilderna bli lika fin som (din) röst.. Jag behöver alltså ingen egen blogg – jag behöver din!

  Ha det gott!

  DD+

 4. linn says:

  Hejsan, jag har besökt Thailand många gånger och är väldigt sugen på att fara dit nu en längre tid. Finns det jobb och skolor för svenskar?
  Vad är det ni jobbar med? eller studerar ni, hur kom det sig att ni flyttade till bangkok? :)

 5. Erik says:

  Hej, det var ett tag sedan man hörde något i bloggen. Vore trevligt med en uppdatering :)

 6. DD says:

  Broder!
  Gissar att Du tagit en rejäl walkabout – efter som Du har aboriginens blod i dina ådror!

  Jo – man blir lite vemodig, då Du har annat å göra – än underhålla oss fans.. Men gissar att Du snart axlar skrivbordet – och skriver en rad!

  Annars så är livet rätt OK! (OM nu Herren kallat hem Dig – så oroa Dig inte.. Vi kommer var och en.. vart efter vi blir färdiga!)..

  DD

 7. bangkokinfo says:

  Hej!

  Tyvärr har det varit dåligt med uppdateringar här den senaste tiden då jobb och annat gått före. Blir nytt inlägg i morgon och ska försöka blogga lite mer kontinuerligt framöver..

  Linn, Jag har bott på flera ställen i Asien men fastnade tillslut i Bangkok av olika anledningar. Just nu kör jag freelance inom olika områden. Klart det går att hitta jobb för den som söker men det är inte alls lika som endel tror. Många väljer istället att plugga här. Finns många universitet som har utbildningar på engelska av varierande kvalitet. Du kan ju alltid ställa frågor på http://www.thailandforum.se där finns det många som kan svara på olika frågor :)

Leave a Reply