Pressfrihet i Thailand

Var nere och mötte upp några kompisar på en bar på Thong Lo vid 23-tiden igår. Det var för mycket folk inne så vi satt utomhus och gaggade lite. Inte något kul hak tycker jag, men det var trevligt sällskap. Drack bara soda, kollade på folk och snackade lite skit. Avkopplande. Var hemma strax före två. De skulle vidare på något efterställe där bara thaiare kommer in. Faranger kommer bara in i sällskap med thaiare. Men jag orkade inte, det får bli någon annan gång. Skönt att komma upp tidigt istället. För mycket pyssel för att sova bort en halv dag. Nåväl.

Något man kan fundera på i dessa struliga tider är den thailändska pressens agerande!

Pressfriheten i Thailand har varit bättre, det är en sak som är säker. Regeringen är kanske på väg åt fel håll under deras kontroll?

Årliga World Press Freedom Index, som sammanställts av Reportrar utan gränser, har sett Thailand droppa sex platser från 2008 ranking, och ligger nu på 130 plats. Det är bakom länder som Colombia, Filippinerna och grannlandet Kambodja.
Rapporten säger: ”I Thailand så hade de ändlösa striderna mellan ” gula tröjorna” och ”röda tröjorna” en mycket negativ inverkan på pressens förmåga att arbeta.”
Thailands ranking har varit upp och ner på senare år – 2008 (124:e plats), 2007 (135:e), 2006 (122:e), 2005 (107:e), 2004 (59:e), 2003 (82:a) och 2002 (65:e) – Det kan bara bli bättre från här eller? Bästa pressfriheten förekommer i Finland, Norge, Danmark, Irland och Sverige.

Är dessa tidningar ärliga och neutrala?

This entry was posted in Bangkok allmänt and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply