Premiärtur med Bangkok Airport Link

Så var det äntligen dags för premiären med nya Airport Link som jag skrev om igår. Fram tills nu på fredag är det helt gratis för den som vill pröva på att åka från flygplatsen till Phaya Thai stationen i centrala Bangkok.

Airport Link påbörjades 2005 och har kostat 26 miljarder baht att bygga. Efter flera stora förseningar kommer den äntligen att öppna nu under mitten av 2010. Banan är 28,6 km lång och har åtta stationer. Den kommer ha två linjer som går parallellt med varandra.

Röda Express Line kommer gå direkt från Suvarnabhumi till Makkasan City Terminal. För resa till flygplatsen kan man checka in sitt bagage direkt där. Vid Makkasan kan man sen enkelt byta till tunnelbanan MRT. Blåa City Line kommer att stanna vid alla stationer och gå hela vägen bort till Phaya Thai. Där kommer att den sitta ihop med BTS-stationen med samma namn.

Jag klev på tåget vid Phaya Thai. Sista delen av gångbron till Skytrain var inte färdig en så man fick gå ner till marken och upp igen. Tågvagnarna påminde om BTS med till skillnad mot Skytrain hade dem inte plastfilm för fönstren. Vilket gjorde att man fick en fin utsikt och det var intressant att se nya delar av Bangkok från luften. Skyskrapor, tempel och kåkstäder svischa förbi utanför rutan.

En så länge var områdena runt flera av de nya stationerna knappt bebyggda. Men det kommer ändras snart då markpriserna går upp och slumhusen får flytta på sig för nya köpcentrum och condohus. Mest efterlängtad är nog stationen vid Ramkamhaeng som är en tätbefolkad ytterstadsdel med många universitet och arbetsplatser.

Resan utan stop tog 26 minuter ut till Suvarnabhumi som var en inomhusstation. På ena sidan gick man direkt upp i utrikesterminalen och på andra låg Novotels flashiga flygplatshotell. Jag ger Airport Link fyra stjärnor av fem och kommer garanterat att använda den sen när den öppnar på riktigt.

This entry was posted in Transport and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply