Droger

Hårdare tag mot droger

Vice Premiärministern Chalerm har pratat om det länge, och nu har man slutligen tagit fram ett åtgärdsprogram för att få bukt med landets drogproblem. Det innebär bland annat att man ska bygga ett specialfängelse för narkotikadömda brottslingar med hög säkerhet. Personalen där ska få bättre löner för att minska risken för korruption och man kommer installera apparater som stör ut mobiltelefonsignaler. Nu är det är nämligen vanligt att knarkbaronerna fortsätter sina affärer bakom murarna.

Gränskontrollen mot grannländerna ska skärpas ännu mer och man ska samarbeta med de lokala myndigheterna i respektive länder för att stoppa smugglingen.

Man planerar även att rehabilitera 400 000 missbrukare och jobba i förebyggande syfte mot ungdomar för att de inte ska komma i kontakt med droger.

Däremot blir det inga avrättningar utan rättegång som under Thaksins krig mot drogerna. Man har enligt en av regeringens talesmän “lärt sig en läxa” eftersom det inte sågs med blida ögon internationellt. Man resonerar som så att är det någon som mister livet, är det istället droggängen som har ihjäl varandra för att tysta personer som sitter på för mycket information.

Mycket av det som  sagts ovan har tidigare mest resulterat i tomt prat men det finns saker som tyder på att man menar allvar det här gången. Förra veckan grep man för ovanlighetens skull en högt uppsatt militär i Pitsanulok för inblandningen i omfattande drogsmuggling. Han sitter nu bakom lås och bom i Bangkok och militären säger själva att man inte har någon anledningen att skydda honom utan ska istället tillsätta en egen utredningen parallellt med polisen för att få klarhet i det hela.

Bild från Bangkok Post:

Fler ledare i drognätverken har gripits och lagförts de senaste året och man har gjort gjort många rekordbeslag.

Tycker själv att man verkligen måste jobba mycket i förebyggande syfte ute i skolorna för att informera ungdomarna om narkotikans skadeverkningar, något som verkar funka minst sagt bristfälligt idag.

Vidare bör man inrätta någon for av grupp inom polisen som jobbar aktivt mot droger på uteställen. Visst händer det att vakterna tar någon student med olagliga preparat på sig men äldre inflytelserika personer kan däremot befatta sig mer eller mindre öppet med droger på krogen.

Det svåraste och största problemet att ta i tu med. Är dock att stoppa produktionen och inflödet av illegala droger från grannländerna, så som metamfetamin och opiumpreparat från Burma samt marijuana och extasytabletter från Kambodja. Annars kommer Thailand att fortsätta svämmas över av droger hur mycket man en gör inom landet.

Läs här om det drogrelaterade mordet av 13 kineser på Mekongfloden vid Gyllenetriangeln i oktober förra året.

This entry was posted in Bangkok allmänt and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply