Blandade frågor.

Det uppfriskande regnet gjorde så jag höll mig borta från trafik och stan överhuvudtaget. Det blev dock en kort sväng till gymet och sen tillbaka hem via Paragons Food Hall för att bunkra lite ost och annat. Lite blandade frågor nedan.

Val

I fredags meddelade premiärminister Abhisit Vejjajiva att han kommer upplösa parlamentet i maj, vilket banar väg för nästa allmänna val att äga rum inom några månader. Förra årets rödtröjeprotester, vilket resulterat i 91 dödsfall och minst 2 000 skadade, syftade till att tvinga Abhisit att upplösa parlamentet omedelbart. Ett år senare, så kommer “Förenade fronten för demokrati mot diktatur” (UDD) få valet de ville ha. Men vad kommer att ske? Omöjligt att säga så klart.

På lördagskvällen ringde Thaksin i från Dubai till 50 000 röda supportrar som samlats vid Democracy Monument på Ratchadamnoen Klang Avenue. Han bad dem att rösta för Pheu Thai. “Om du röstar på Pheu Thai så att de vinner en jordskredsseger, så kommer jag tillbaka för att lösa Thailands ekonomiska problem och göra så landet bommar igen ekonomiskt inom sex månader, sa Taxen. Men kan han komma tillbaka?

Samtidigt har regeringen börja hjälpa de mindre bra lottade i samhället. Man satsar motsvarande 10 miljoner USD per dag på dieselsubventioner, subventioner på en rad andra varor och tillämpar kontroller i ett försök att hålla priserna nere. Under de senaste månaderna har minimilönerna höjts och man har höjt stadsanställdas löner. Och låt oss inte glömma ”Pracha Wiwat”. Det nya programmet är en utvidgning av systemet för social trygghet till 24 miljoner arbetstagare i den informella sektorn, och åtgärder som syftar till att hjälpa bland annat taxi- och motorcykelförare – Taxens traditionella väljarbas.

Det finns uppenbarligen ett antal tänkbara scenarier i form av valresultatet. Demokraterna skulle kunna vinna en majoritet. Pheu Thai kan vinna en majoritet. De mindre partierna har alla sin egen roll att spela, som vanligt. Men ett scenario som måste beaktas är att Pheu Thai blir det största partiet i parlamentet, men misslyckas med att säkra en majoritet. Det finns risk att det thailändska politiska strulet fortsätter. Men låt oss slippa mer blod på gatorna. Och vad säger gultröjorna om allt detta? Och vad hände med blåtröjorna?

Markreform

Det har också pratats om en kommande markreform. Man vill begränsa ägandet per hushåll till 50 rai. Hur ska det gå till? 90% av marken ägs av de 10% rikaste. Och 70% av den marken hålls i speksyfte, dvs används inte alls eller väldigt begränsat. Samtidigt så har 40% av alla bönder ingen egen mark eller för lite mark för att kunna bli självförsörjande. Och majoriteten av politikerna i senaten och representanthuset äger i snitt över 100 rai. Det finns flera förslag runt denna reform, men det känns som ny tung politisk debatt är på gång.

Nöjen

Jag måste avsluta med lite upplättande nöjestips. 808 kör party på  lördag:

Återkommer snart med fler nöjestips.

Bangkok – Never a dull moment!

 

 

This entry was posted in Aktiviteter, Bangkok allmänt, Nattliv, Transport and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply